Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet07092020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Potraga za blagom Bosne i Hercegovine

igrica potraga za blagom bih

Promocija prve avanturističke kompjuterske igre za djecu i odrasle u BiH, ''Potraga za blagom Bosne i Hercegovine'', kojom se promovira kulturno-povijesno naslijeđe BiH održana je u petak u Sarajevu.

-Kroz ovu igru djeca, ali i odrasli mogu se upoznati o najznačajnijim kulturno-povijesnim lokalitetima u BiH, kao što su tekija na Buni, manastir Tvrdoš i sl. Na taj način igra je dobar recept za provođenje slobodnog vremena djece, jer je nastala s ciljem da promovira razumijevanje, toleranciju, emancipaciju i ljubav prema znanju, rekao je Alen Tatić koji s Lamijom Grebo predstavlja scenariste ove igre.

Protagonisti igre su brat i sestra, Miki i Sara.

-Miki je skeptik prema povijesti, te slučajno dolazi u posjed novčića koji pokreće cijelu priču. U igri nije najbitnije materijalno, već duhovno blago, kaže Tatić, te dodaje da igra daje osjećaj igraču da njegovi postupci nešto znače.

Radnja igre je putovanje kroz dijelove bh. povijesti, gdje se junaci igre slučajno upuštaju u avanturu kroz koju sazrijevaju i mijenjaju poglede o životnim vrijednostima. Koristeći znanje, snalažljivost i ustrajnost, oni se upoznaju o kulturno-povijesnom naslijeđu svoje zemlje na neuobičajen, zabavan, a ponekad i opasan način.

-Najvažnije je da u ovoj igri bilo tko može prepoznati u različitim područjima i segmentima dio vlastitog identiteta, svog naslijeđa i baštine koja njemu pripada bez obzira na to iz koje zajednice dolazio. Mislim da ovaj okvir nudi mogućnosti da nadiđemo antagonizme koji su nažalost još dominantni u javnom prostoru, rekao je Marko Antonio Brkić, direktor Interreligijskog instituta BiH i jedan od konsultanata pri izradi igre, prenosi Fena.

Zato je, ističe, igra važna za cijelo društvo u BiH, odnosno za izgradnju identiteta.

Vođa programskog tima Afan Olovčić naglasio je da je igra rađena u programskom jeziku BlitzMaxu.

-Sama tehnika igre je veoma složen posao, tako da je naš rad u proteklih šest-sedam mjeseci bio itekako težak, ističe Olovčić.

U takvom radu sudjelovao je i strip crtač Filip Andronik.

-Tradicionalni segmenti svake igre su i animacije kojima se govori o priči. Lik Mikija u igri se ne pojavljuje, ali ga vidimo kroz crteže koje je na kraju mog dijela posla tuširao Haris Varajić, rekao je Andronik.

Osim autorskog tima, koji još čini i autor glazbe Denis Šparavalo za igru avanturističkog žanra zaslužni su i stručnjaci iz oblasti historije, psihologije, teologije, turizma i arhitekti.

-Igra pokazuje da bogatstvo kulturnog naslijeđa investiramo u našu budućnost, zaključila je Nineta Popović, voditeljica komunikacija za razvoj, UNICEF BiH.

Igrica je nastala u sklopu kampanje za promjenu ponašanja u okviru Programa MDGF - Kultura za razvoj, koju je proveo UNICEF kao odgovor na rezultate istraživanja među djecom i odraslima, a što je pokazalo visoku razinu predrasuda i neznanja o drugom i drugačijem.

-Kultura za razvoj“ je program koji provode tri organizacije Ujedinjenih naroda u BiH: UNDP, UNICEF i UNESCO u suradnji s državnim Ministarstvom civilnih poslova, entitetskim Ministarstvima kulture i obrazovanja, kao i s drugim institucijama nadležnim na polju obrazovanja i kulture u BiH.

Program je financiran sredstvima vlade Kraljevine Španjolske putem Fonda za postizanje milenijskih razvojnih ciljeva (MDG-F), a projekt je provela Fondacija Jedan svijet-platforma za jugoistočnu Europu.

Preuzeto s: Bitno.ba