Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet07092020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Bosanski student slučajno došao do velikog otkrića

adnan mehonic

BOSANSKI STUDENT SLUČAJNO DOŠAO DO VELIKOG OTKRIĆA: Nova memorija koja će napraviti revoluciju u pravljenju kompjutera. Istraživači sa University College London (UCL) otkrili su ovih dana detalje o onome što su predstavili kao prvi na svijetu otporni memorijski čip baziran na silikon oksidu (silicon oxide-based resistive RAM +ReRAM) koji može raditi na sobnoj temperaturi! Ključni napredak načinjen je zahvaljujući radu jednog mladog Bosanca unutar ovog uspješnog tima…

 


ReRAM je jedna od tehnologija koja se razvija kao zamjena za tradicionalne sisteme pohrnjivanja podataka.

Prema navodima koji su članovi tima objavili u Žurnalu za primjenjenu fiziku (Journal of Applied Physics), njihovo otkriće bi moglo predstavljati revoluciju u ovoj oblasti i praktično promijeniti način na koji rade današnji kompjuteri.

A do otkrića je došlo slučajno. Prilikom rada na pravljenju silikonski baziranih LED dioda, istraživači su otkrili da se prototip ponaša nestabilno. Bosanski student Adnan Mehonić dobio je zadatak da ispita o čemu je riječ – i došao do fascinantnog otkrića – da se materijal koji je tim istraživača napravio ponaša “daleko od nepredvidljivog”, odnosno da se promjena stanja provodljivosti i neprovodljivosti (što je ključni faktor u dizajnu informatičkih komponenti) može predvidjeti s velikom preciznošću.

I ranije nagrađivan

Treba, međutim, kazati da, iako mlad, Adnan Mehonić ni do sada nije bio nepoznatom ime u svijetu nauke. Tako je krajem devetog mjeseca prošle godine stigla vijest da je Mehonić dobitnik je prve ‘Plasma Technology’ nagrade, koju dodjeljuje Oxford Insturments, za najbolji magistarski rad u oblasti nanotehnologije na UCL-u (University College London).

Rad pod nazivom “Current transport studies of silicon nanoclusters” (Studija električne provodljivosti silikonskih nanoklastera) istraživao je poluprovodnike na bazi metalnih oksida koji su sadržavali silikonske nanoklustere sa jonima erbijuma, analizirajući mehanizme provodljivosti koji su neophodni za daljni razvoj optičkih uređaja na bazi silicija.

Profesor Richard Jackman, šef Katedre za Magistarske studije iz Nanotehnologije je izjavio kako su izrazito zadovoljni kvalitetom svih prošlogodišnjih magistarskih radova ali kako je Adnanov ipak ocijenjen najboljim. Dr Tony Kenyon, supervizor projekta je dodao kako je veoma zadovoljan izborom nagrađenog rada, a Adnan je već počeo raditi na Doktoratu.

Oxford Instruments je kompanija čiji je cilj ‘razvoj i bolje razumijevanje svijeta kroz nauku i tehnologiju“, pokrenuta je prije više od 50 godina na Oxfordskom Univerzitetu, a danas ima preko 1300 uposlenika širom svijeta.

 

Preuzeto s: Doznajemo.com