Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pet07032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Google i Microsoft kreću u bespoštedni rat

microsoft google

GOOGLE I MICROSOFT KREĆU U BESPOŠTEDNI RAT: Evo kakvu korist ćemo mi korisnici imati od toga imati.Na prvi pogled ništa spektakularno. Google na tržište izbacuje novu verziju browsera Chrome 32. Ipak, ovaj program na neki način predstavlja direktni upad na teren Microsofta, odnosno napad na Windows sistem.

Ovaj rat bi mogao prisiliti Microsoft da sljedeću generaciju Windowsa korisnicima dijeli besplatno.

Nova verzija programa Chrome 32 donosi i nove sigurnosne aplikacije protiv virusa, mali simbol zvučnika vas upozorava da će internet stranica koju posjećujete pustiti i neku muziku, a roditelji će moći bolje da kontrolirati što njihova djeca rade u internetu. Male izmjene jednog omiljenog browser-programa, reklo bi se na prvi pogled.

Ipak, promjene su ovoga puta mnogo dublje. Google pokušava da ugrozi vladavinu Microsofta u klasičnim PC računarima. Sa novim browserom korisnik na ekranu dobija i sliku koja je identična onoj koju ima Googleov operativni sistem (Chrome OS). Ovaj sistem je dosada svoju primjenu nalazio uglavnom među prenosnim (notebooks i tablet) računalima i tamo je u dobroj mjeri potisnuo Microsoftov Windows.

Tako će oni koji koriste novu verziju programa Chrome, kada ga pokrenu, dobiti radnu površinu identičnu onoj u sistemu Chrome OS, bez obzira što je na njihovom računaru instaliran Windows. Pred uslov za to je da korisnik na svom računalu ima instaliran Windows 8, odnosno njegovu (među korisnicima ne baš omiljenu) početnu stranicu u obliku poredanih “keramičkih pločica”.

Nakon otvaranja programa Chrome korisnik može da pomjera i otvara “prozore” ili kopira datoteke na potpuno isti način kao i u Googleovom operativnom sistemu, mada se sve odvija pod Windowsima.

Namjera koncerna Google je više nego jasna, prenosi njemački list Die Welt. On želi da korisnike Windowsa polako ali sigurno navikne na okruženje, odnosno izgled vlastitog operativnog sistema. Brojni vlasnici PC-a ionako svoje  računalo koriste samo za surfanje po internetu, kao kalendar i kako bi provjerili svoje e-mail poruke. Dugoročno gledano bi se ova strategija zato mogla isplatiti. Zašto bi neko davao puno novca za Windows kada ionako radi samo ono za što već postoji Chrome OS – koji je besplatan?

Osim toga, sve više računala uopće nema na svom disku instalirane programe koji rade samo pod Windowsima, nego se koristi programima koji funkcioniraju preko interneta.

Neki će se zato već kod kupovine narednog računala odlučiti da odmah posegnu za verzijom sa besplatnim Googleovim sistemom. Inače, već danas 21 posto prenosnih računala u SAD ima instaliran ovaj sistem.

U Microsoftu su svjesni “frontalnog” napada. U javnost su već procurile informacije da bi novi operativni sistem Windows 9, čiji početak prodaje je planiran zatravanj naredne godine, možda mogao da bude i besplatan za korisnike, prenosi portal Chip.de. Novi sistem sa kodnim imenom “Treshold” neće biti običan “update” Windowsa 8, za koji nije vladalo oduševljenje na tržištu.

Kao mogući razlog za besplatnu podjelu Windowsa 9 se, osim besplatnog Chrome OS-a, spominje i konkurencija koju je svojim novim OS X sistemom napravio Apple. I Apple se odlučio da svoj sistem ponudi besplatno. Još od ranije na tržištu postoji i sistem Linux za koji također uglavnom ne mora da se plati ništa.

Na konferenciji pod nazivom BUILD 2014 koja se održava od 2. do 4. Travnja 2014. u San Franciscu Microsoft će prezentirati više podataka o Windowsu 9. Ne očekuje se da bi već na toj konferenciji ovaj koncern i zvanično mogao da potvrdi besplatnu podjelu novog sistema.

U sjedištu kompanije očito teška srca odustaju od jedne od svojih najboljih “krava muzara” koja je godinama donosila milijarde dolara zarade.

(PRESS GIP-a/DEutsche Welle)