Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pet02282020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Otkriće novih zdravstvenih blagodati rajčice

rajcica

Rajčica i proizvodi od rajčice pomažu u očuvanju zdravlja.Prema članku objavljenom u American Journal of Lifestyle Medicine, konzumiranje veće količine rajčica i proizvoda od rajčica pomaže u očuvanju ljudskog zdravlja i smanjuje rizik od nastanka mnogih bolesti kao što su rak, osteoporoza te kardiovaskularne bolesti.

Doktorice Britt Burton-Freeman sa Illinois Institute of Technology i Kristin Reimers iz ConAgra Foods, Inc., radeći na sadašnjoj studiji, ustanovile su da je rajčica najveći  prehrambeni izvor likopena, moćnog antioksinadsa u borbi protiv slobodnih radikala. 

Za razliku od ostalih nutrijenata koji se nalaze  u svježem voću i povrću, termičkom obradom ili procesuiranjem namirnica, likopen ima čak veću bioraspoloživost u konačnom proizvodu. Rajčica i proizvodi od rajčice također sadržavaju sastojke koje imaju i antitrombocitne te anti-upalne uloge.

Osim toga, znanstvenice su pronašle vezu između konzuimranja rajčice i smanjenog rizika  za pojedine vrste raka kao i za druga stanja uključujući kardiovaskularne bolesti, osteoporozu, kožna oštećenja nastala UV zračenjem te kognitivnu disfunkciju.

preuzeto s Gastro.hr