Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned07052020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Prirodna sredstva za prskanje povrća, voća i raznog cvijeća

salata

 

Priroda posjeduje velika bogatstva samo ih treba znati iskoristiti. Stoga preporučamo oviha nekoliko prirodnih tečnih đubriva koja će obogatiti namirnice iz vašega vrta.

Tečno đubre od koprive

Naročito se preporučuje za lisnato povrće zbog azota, a sadrži i niz mineralnih materija. Koprive treba potopiti kao za sredstvo za prskanje, ali sada ih treba ostaviti u vodi sve dok đubrivo ne prestane da pjeni. Za to vrijeme ga treba svakodnevno promiješati drvenim štapom. Posle nekoliko dana đubrivo od kopriva dobija veoma neprijatan i prodoran zadah i zato ga treba praviti van kuće, a posudu djelimično pokriti.

Kada pjena prestane da izbija, đubrivo treba procijediti i razrijediti desetostrukom količinom vode, a zatim time zalijevati okolinu biljaka. Ljeti, u vrijeme intenzivnog rasta i razvoja, povrće može ovim đubrivom od kopriva da se zalijeva jednom nedjeljno.

Nasječenim koprivama, ako ih samo ima dovoljno, treba u bio-vrtu pokrivati i tlo između redova povrća, što veoma povoljno djeluje na pojačani rad korisnih organizama i na mineralnu vrijednost zemlje. Treba, međutim, obratiti pažnju da koprive nemaju sjeme, inače bi se tečnim đubrivom ili svježim biljkama između povrća zasijale mlade koprive.

Tečno đubrivo od listova gaveza

Gavez sadrži gvožđe, kalij, kalciju, fosfor i mangan, pa i B-vitamine. Od njegovih listova i stabljika može se napraviti odlično đubrivo koje jača biljke i obogaćuje ih mineralima. Đubrivo od gaveza pravi se na isti način kao što je opisano tečno đubrivo od kopriva. Posle nekoliko dana, kada prestane da se pjeni, tečnost ima smeđu boju i jak miris stajskog đubriva (sadrži i bjelančevine).

Upotrebljava se samo razrijeđeno vodom: na 1 litar đubriva treba uzeti 10 litara vode i izmiješati. Ovim đubrivom povrće može ljeti da se đubri jednom nedjeljno. Odrasloj biljci listovi i stabljike mogu da se odsijeku najviše pet puta godišnje. Efikasno i svestrano tečno đubrivo dobijete ako izmiješate jednake dijelove đubriva od koprive i gaveza. a zatim dodate desetostruku količinu vode. Biljne ostatke obavezno kompostirajte. Nasječeni listovi i stabljike gaveza mogu da posluže za pokrivanje tla između povrća.

Sredstvo za prskanje od kopriva

Upotrebljava se za uništavanje mnogobrojnih lisnih vaši, a istovremeno jača biljke, poboljšava im otpornost i đubri ih. Jedan kg svježih, nasječenih kopriva potopiti u 10 l vode i ostaviti 24 časa. Ne duže, jer preparat gubi moć. Ako nema svježih kopriva, na istu količinu vode treba uzeti 100 do 200 grama osušenih. Posle 24 časa tečnost treba procijediti i njome dobro poprskati biljke sa svih strana. U tu svrhu može da se upotrijebi prskalica za voćke. Postupak može da se ponovi poslije nekoliko dana. Biljni ostaci se kompostiraju.

Sredstvo za prskanje od pelena

Koristi se protiv lisnih ušiju, rđe na ribizlama. Grinja na kupinama, protiv gusjenica i mrava, ako prenose lisne vaši na biljke. 300 grama svježih listova i cvjetova pelena (ili 31 grama osušenih) poklopiti u 10 litara vode i ostaviti dva do tri dana. Procijediti! Ne razrijeđenom tečnošću poprskati biljke.
Pelen se nikada ne kompostira, jer ga kišne gliste u kompostu izbjegavaju.

Sredstvo za prskanje od preslice (rastavića)

Ova biljka sadrži prilično silicijumove kiseline. Koristi se protiv biljnih bolesti, kao što su plesan, rđa, protiv raznih vrsta grinje crvenog pauka (voćke). 1 kg sviježe preslice (ili 150 grama osušene) potopiti u 10 litara vode i ostaviti 12 sati. Sutra dan preslicu izvadimo i u manjem dijelu vode u kome se namakala skuhamo, tako da polako vrije oko 30 minuta. Ostavimo da se poklopljena polako ohladi, a zatim dodamo preostalu vodu u kojoj se namakala. Jedan litar ovog čaja razrijediti sa 5 litara vode, procijediti i upotrijebiti. Sredstvom od preslice biljke treba prskati kada je vrijeme lijepo i sunčano. Veoma je dobro i sredstvo od preslice i kopriva. Ako prvo prskanje neda zadovoljavajuće rezultate, postupak treba ponoviti jer ne škodi, već samo koristi.

Sredstvo za prskanje o cvijeta vratiča

Djeluje protiv štetočina na jagodama, protiv grinja na kupinama, bube koja napada maline, protiv lisnog leptira (moljca), rđe na biljkama i plijesni.
500 grama svježih listova, stabljike i cvjetova vratiča (ili 30 g osušene biljke) potopiti u 10 litara vode. Za zimsko prskanje voćaka ovaj čaj se ne razrjeđuje. Zimi se njime prskaju biljke, a leti samo zemlja oko njih. Posle cvjetanja biljaka i u jesen prska se čajem razrijeđenim sa još dva dijela vode. Pažnja: Tečnost pripremljena na ovaj način otrovna je za ljude.

Sredstvo za prskanje od listova paradajza-rajčice

Koristi se za prskanje povrća iz porodice kupusa kao zaštita od leptira kupusara, a djeluje i protiv leptira i gusjenica. 2 šake listova paradajza i odlomljenih sporednih izdanaka zgnječiti i potopiti u 2 litra vode u toku 3 časa. Procijediti i prskati.

Čaj od cvjeta odoljena

Djeluje kao odlično đubrivo za povrće sa plodovima, jagode i cvjetne biljke. Istovremeno je veoma efikasno sredstvo protiv štetnih insekata i biljnih plijesni jer jača biljke. Odoljen sa stabljikama i listovima odličan je dodatak kompostu. Koristi se i za pravljenje aktivatora za kompost.

Sredstvo za prskanje od listova rabarbare

Djeluje protiv moljca koji napada poriluk nagriza mu listove. 1 kg svježih listova rabarbare preliti sa 6 litara vrele vode i ostaviti 24 sata. Procijediti i tom tečnošću zaliti biljke poriluka.

Sredstvo za prskanje od crvenog luka i češnjaka

Koristi se kada se pojave grinje i plijesni, na primjer, na paradajzu-rajčici, kao i u slučaju da lišće krumpira postane smeđe. Od kuhanih ljuski crvenog luka može se dobiti i sredstvo za prskanje protiv insekata.

Kalijumov sapun

Kalijumov sapun (meki sapun) koristi se za suzbijanje lisnih ušiju, štitastih moljaca i dr. insekata koji napadaju nadzemne organe biljaka. Kod njegove primjene važno je koristiti velike količine vode kako bi se biljke dobro okupale. Osim što suzbija insekte, koristi se i za ispiranje biljaka od medne rose i čađavice.

Insekticid kiselo drvo

1 kg svježeg lišća se isitni i prelije sa 50 litara ključale vode i češće miješajući, držati 24 sata. U drugom sudu se rastvori 1 kg crnog mekog sapuna u 50 l ključale vode. Ocijeđena tečnost od lišća i rastvor sapuna se pomiješaju i s tom tečnošću se prska voće i povrće protiv napada insekata.

Prašak kojim se zaprašuje voće u vrijeme cvjetanja

Po 10 kg fino samljevene osušene kore s korijena kiselog drveta, fino samljevenog osušenog lišća paradajza-rajčice i dijatomida i sve se dobro pomiješa. Da bi odstranio razne insekte, u raznim krajevima svijeta narod stavlja svježe lišće kiselog drveta u, postelju, njime se trlja, a isto to činiti i sa stokom.