Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned01262020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Zaboravljeno blago!

DM

Prije deset godina je njemačka marka prestala biti službeno platežno sredstvo. I danas pojedinci žale za markom koja u potpunosti nije nestala. Njom se još uvijek može nešto platiti. Potencijal za trgovinu s njemačkom markom ne treba podcijeniti.

Lanac robnih kuća C&A mjesečno primi do 15.000 njemačkih maraka. U 48.000 Telekomovih javnih govornica također možete plaćati novčanicama njemačke marke. Procjenjuje se da još uvijek postoji 13 milijardi njemačkih maraka koje nisu zamijenjene za euro već su pretežno smještene u inozemstvu.

Često se dobiju korodirane kovanice, ali i novčanice koje izgledaju kao da su sada izašle iz tiskare. Tečaj je 2,1. Dakle, jedan euro računamo kao dvije marke i deset feninga ". Obično je tečaj 1,95. Tako je i u Centralnoj banci gdje se na neograničeno vrijeme mogu mijenjati njemačke marke.

U eurozoni se ne nailazi tako često na odnos koji je pun poštovanja prema staroj državnoj valuti kao što je u Njemačkoj. U samo pet zemalja se primaju kovanice, dok se novčanice primaju u devet zemalja. U nekim zemljama rok za zamjenu novčanica stare valute ističe naredne 2012. godine no bez obzira na to smatra se da njemačka marka neće nikada vratiti na tržište.

GIP