Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub01252020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Živio kao siromah, a najbogatiji je čovjek na svijetu

zlato

Ne susrećete svakog dana čovjeka čiji se imetak računa tisućama milijardi dolara. Stoga, kada su mi predložili da intervjuiram Kamala Ashnawija - o kojem nikad prije nisam bio čuo - odmah sam prihvatio.

Dogovor je glasio za subotu ujutro u kafani jednog hotela u Kuala Lumpuru, gdje sam sačekao "trilionera" u društvu njegovih pomoćnika. U košulji dugih rukava, farmerkama is kačketom na glavi, nehajno se približava našem stolu. Dvojica pomoćnika se naklone i prinesu dlanove čelu - kao u prisustvu člana kraljevske obitelji - i ljube mu ruku. "Ovdje ga zovu Tuanku, jer je to jedan Indonezijski sultan" šapće mi jedan od njegovih pratilaca.

Navodni potomak kineskih careva

Dotični se predstavlja kao nizozemski državljanin, rođen u malezijskom gradu Tanjung Malim, 1. siječnja 1964. "Potomak sam kineskog cara ... no nedaće povijesti natjerale su moju obitelj da pobjegne iz Kine i skrasi se u Kedi (na sjeverozapadu Malezije). Pripadam kraljevskim lozama Kine, Indije, otoka Jave i Šijama (tj. Tajlanda) "uvjerava nas ovaj čovjek, kojeg znaju i pod imenom Rađen Mas Prabhu Gusti Agung Ki Ashmorea Wijoyo.

"Odrastao sam u Tanjung Malim, gdje moja obitelj skromno živi. Nitko ne govori o našem kraljevskom podrijetlu ili bogatstvu. No jednom mije baka rekla: 'Ti si posebna osoba, i shvatit ćeš to kad dođe vrijeme.' "

 Krajem 1980-ih u Nizozemskoj Kamal je otkrio "tko je on ustvari" kada mu je jedan izbjeglica iz indonežanske kraljevske obitelji otkrio da u njegovim žilama teče kraljevska krv. Početkom 1990-ih jedan londonski odvjetnik govori mu o kolosalnom imetku njegove obitelji. Kamal je skeptičan, i traži dokaze. Obojica lete za Hong Kong da susretnu "čuvara kraljevskog blaga". Odatle odlaze u kineski grad Kunming (u pokrajini Yunnan). Četiri sata pentraju se uz planinu do pećine koju čuva par "besmrtnika" tvrdi Kamal. I dodaje: "Tko pokuša proći pored njih bez odobrenja, počet će pljuvati krvi i umrijet će."

U pećini visokoj tri metra Kamal otkriva pravi zid od zlatnih poluga. Tu su i komadi zada u vrijednosti nekih 10 milijuna eura, i 8 milijuna u dijamantima. Da se i ne govori o svežnjevima zelenih novčanica. "Uzeo sam jednu polugu i udarao o stijenu. Bilo je to zaista zlato. To je blago dinastija koje su vladale Kinom. Njihovo bogatstvo je raspoređeno i na druge planine, kao iu sefove širom svijeta "dodaje Kamal. Prije tri godine, dobro se nasmijao filmu Benjamin Gates i blago templara, s Nicolasom Cageom. "Prema onome što sam vidio na planini, to blago je sasvim beznačajno" kaže s ironijom.

 Zatim Kamal prepričava svoj susret s kineskim ljekarom Wong Eng Poom, prije dvije godine u Kuala Lumpuru. Ovaj je tada položio ruke na Kama-lovu golu lubanju i odmah je pao pred njegove noge, nalažući svojim učenicima da i oni tako postupe. "Rekao je da sam ja reinkarnacija kineskog sara Nurhacija (1559-1626). Osjetio je kako iz moje glave izbija nadljudska energija, jer, za razliku od običnih bića, car mora stalno razmišljati.

 Ustvari "dodaje Kamal," ja sam reinkarnacija dvojice kineskih careva ". Prije nekoliko godina, kineska carska obitelj navodno je odlučila da ga proglasi jedinim upraviteljem obiteljskog imetka, rasijanog po tajnim računima nekih tisuću banaka u svijetu.

 Pripada mu 86,7 posto svjetskih novčanih sredstava?
 
"To znači da mi pripada 86,7 posto svjetskih novčanih sredstava Imate sreću, ponio sam dokumente" kaže Kamal i vadi nekoliko fascikli. Maše listom A4 s fotografijom Nacionalnog trezora, para "besmrtnika" i pokazuje više pisama koja vrlo "službeno" izgledaju Navodno dolaze iz banke HSBC, kao dokaz da Kamal na svom računu zaista ima 5.000 milijardi eura. "Nije to puno, u drugim bankama imam i više" izjavljuje.

 Ne mogu a da ne upitam zašto se njegovo ime ne pojavljuje na Forbesovim spiskovima najbogatijih. Kamal kaže da još nikakve novce nije podigao, jer "taj se novac ne dira tek tako" "Sredstva kontroliraju Indonezija, Njemačka, Velika Britanija, SAD i ECB. Moram se s njima dogovoriti "tvrdi.

"Ako ne budem mogao koristiti novac izravno, predvidio sam da investiram u neke projekte. Volio bih da stvorim zelenu pustinju u Kini, to je projekt od 3.000 milijardi eura "

 "Mogu putovati autobusom i nositi kućne papuče"

Čisto iz radoznalosti pitam koja je razlika između milijardera i "bilionera" Njegov odgovor: "Milijarder osjeća potrebu pokazivati da ima novca. Za mene je to beskorisno. Mogu putovati autobusom i nositi kućne papuče. "

 Rođen u znaku zmaja, Kamal vjeruje da će 2012. biti njegova godina U ožujku namjerava pregovarati s institucijama poput MMF, da ga priznaju za cara Indonezije. Ostaje da se nadamo da to neće biti novi Elie Yussef Najem, navodni libanski milijarder, o kome se mnogo pisalo dok ga nisu raskrinkali kao varalicu.
 
Piše: Philip Golingai, The Star (Malezija)