Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pet05292020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Doznajte kako se zaštiti od najezde osa

osa

Najezda osa posljedica je duge i hladne zime. Ose izlaze u rojevima u potrazi za hranom, a često ih namame sladoled, gazirana pića i voće što znači da je rizik od uboda sve veći. U odbrani pomažu različiti trikovi, od izbjegavanja žute boje do losiona poslije brijanja, piše Daily Mail.


Žuta i bijela boja privlače ose, a crvena ih odbija

Za piknik na otvorenom najbolje je obući crvenu boju zato što ose baš kao i druge insekte odbija ta nijansa, dok žute i bijele odjevne predmete treba izbjegavati. Ne preporučuje se nositi parfem, losion poslije brijanja i lak za kosu zato što ih ti mirisi privlače.

U borbi s osama pomažu eukaliptus i lažno gnijezdo

Ako se ose približe, najbolje je ostati miran i ne mlatiti rukama jer će ih to dodatno razbjesniti. Ubijanje može biti opasno, zato što njihova tijela ispuštaju feromone koji privlače druge ose, a to može uzrokovati dodatne napade.

Najbolje ih je samo otjerati pravim odabirom mirisa. Preporučuje se mjesto na terasi zaštititi eteričnim uljima ili mirisnim svijećama na bazi metvice, eukaliptusa ili pelina, a još više će ih uplašiti lažno gnijezdo.

Dovoljno je od papirnate vrećice napraviti gnijezdo i objesiti ga na najbliže drvo. Ose brane svoj teritorij i napadaju sve uljeze koje dolaze, pa će ih umjetno gnijezdo zbuniti i spriječiti da vam smetaju.

Zamka za ose

Odrežite vrh plastične boce i okrenite ga naopako te stavite u bocu. Grlo boce treba biti okrenuto prema dnu. Nakon toga je ispunite voćnim sokom ili vinom i ostavite u blizini osinjaka. Miris će privući ose, a u tekućini će se utopiti.

Ubod ose ublažavaju ocat i soda bikarbona

Ubod ose je jako neugodan, a ublažiti ga mogu domaći recepti na bazi octa, sode bikarbone i leda. Mjesto uboda dovoljno je tretirati octom koji ste prethodno nanijeli na vatu ili ga uroniti u mješavinu soda bikarbone i vode. To će, baš kao i kockice leda, ublažiti oteklinu.

Ako pak ubod prati nesvjestica najbolje je obratiti se ljekaru. Takva reakcija može biti posljedica alergije.