Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet07092020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Treba mi 400 litara rakije za osobne potrebe

Po ulasku u Europsku uniju, nastao je problem građanima koji rakiju peku isključivo za osobne potrebe. Sada njih zakon prepoznaje kao male proizvođače te se kao takvi moraju prijaviti nadležnoj ispostavi Carinske uprave.pecenje rakije

Tako sada mali proizvođač smije proizvesti 20 litara čistog alkohola po kućanstvu, ili 50 litara rakije. Za svako prekoračenje plaća se trošarina i to u iznosu od čak 53 kune po litri, piše AgroKlub.

Mnogi građani su vrlo nezadovoljni takvim stanjem pa se na različite načine žale Carinskoj upravi.

Jedan od njih je i mali proizvođač rakije iz Moslavine koji je carini dostavio pismo zanimljivog sadržaja.
Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,
duboko sam iznenađen odlukom da se smije peći samo 50 litara rakije godišnje za vlastite potrebe. Ne znam tko je pisao takva pravila, valjda neki koji sjedi tamo u Briselu, ali takva odluka nije normalna. Ona će nas gurnuti u propast, jer ćemo morati kupovati ona stranjska pića sa samo 40% alkohola. Pa recite vi meni, bi li vama bilo dovoljno 50 litara rakije godišnje? Za vaše vlastite potrebe? To vam ispada jedno deci i pol rakije po danu, a to nije niti za lijek!!! To je za one balavce, a svakom pravom Hrvatu sve ispod 300 litara se ne računa.

Ja sebi inače ispečem oko 300 litara godišnje - malo da ja imam svaki dan za sebe, malo da počastim prijatelje kada mi dođu. S time mi žena pere prozore, koristim je kao antifriz, a ako ponovo počnu rasti cijene gorive, voziti će i Jugo na nju. Ako mi dođu vaši inspektori, i njih ću počastiti, i svakome od njih dati po jednu litru da imaju za doma. Ako im je to malo, dati ću im još jednu, i još jednu.

Ja rakiju ne prodajem, ali za nju živim, pa vas ovim putem molim da mi se odobri peći jedno 300 litara, ma za svaki slučaj 400 litara rakije godišnje, jer su to moje vlastite potrebe. U protivnom, spreman sam ići na sud da dokažem svoje potrebe.

Ajde uzdravlje!

Da li se ovdje radi o izmišljotini koja kruži društvenim mrežama li pravom pismu, procijenite sami.

PRESS GIP-a