Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub07042020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Zašto je Titova milicija sve znala

Da li znate da je tajni broj na staroj osobnoj iskaznici to jest ličnoj karti otkrivao svakog građanina u SFRJ, a da on o tome uopće nije znao. Osobno nemam ništa protiv takvih oznaka pa čak i javno napisanih ali  bih volio (a mislim i većina vas) da se zna što znače i čemu služe pa ako se treba stidjeti neka se stide oni koji su se opekli o zakon, a ne da ih se i tim putem zaštićuje.licna karta

Ako slučajno kod kuće u ladici nekog ormarića imate i čuvate staru osobnu iskaznicu - ličnu kartu iz bivše SFR Jugoslavije u njoj čak piše i da li ste i koliko puta krivično osuđivani, iako to većina građana bivše države nije znala.

Na starim ličnim kartama na dnu prve lijeve i druge desne stranice postoje ispisani brojevi crvenom bojom koji su na obje strane.

Međutim, ukoliko se posljednja brojka na prvoj strani razlikuje od brojke na istoj poziciji na drugoj strani, to znači da je ta osoba krivično osuđivana onoliko puta koliko se te brojke razlikuju.

Naime, to je u bivšoj državi, prije svega policiji, pa onda i drugim državnim organima kojima su građani davali lične karte na uvid, bio prvi znak s kim imaju posla.tito licna karta

Za GIP priredio Mišo Perak