Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet07092020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Lijep i zdrav osmijeh pruža zaštitu od moždanog udara

ciscenje_zubi_koncom

Higijena je pola zdravlja: Krvarenje desni nastaje zbog nakupljanja plaka i loše higijene usta, a izaziva ispadanje zubi te povećava rizik od moždanog udara. Koliko god bilo zamorno, redovito četkanje i čišćenje zubiju koncem može doslovno spasiti život, pokazalo je japansko istraživanje. Ljudi koji u 50-ima i 60-ima imaju 24 ili manje zubiju (odrasli imaju 32 zuba) izloženiji su riziku od moždanog udara 60 posto od onih koji imaju sve zube. No istraživači su uzeli u obzir i druge faktore vezane uz moždani udar kao što su pušenje, pretilost i alkoholizam. Glavni razlog ispadanja zubiju nakon 40. godine su bolesti desni.One izazivaju nakupljanje mikroorganizama u ustima, ali i u arterijama, čije stijenke oštećuju otrovi iz tih bakterija. To uzrokuje otežanu cirkulaciju i prijenos kisika do mozga, što može rezultirati moždanim udarom. Prema drugoj teoriji, oralne bakterije mogu uzrokovati upalu moždanih i arterijskih tkiva, što također može imati kobne posljedice za mozak.

Izbjegavanje zubara šteti srcu
Loša higijena usta potiče krvarenje desni. Time više od 700 štetnih bakterija može ući u krvotok te pogodovati razvoju bolesti srca, pokazalo je najnovije britansko istraživanje.

Bolesni desni utječu na pamćenje
Infekcije desni mogu uzrokovati stvaranje upalnih tvari, koje potiču upalu mozga. Tad postoji opasnost od odumiranja neurona, što je povezano s gubitkom pamćenja.

Preuzeto s 24 sata.hr